Butoane de selectare a paginii

     O fereastră de dialog poate avea mai multe pagini, care corespund unor categorii distincte de opţiuni. Fiecare pagină are un buton cu un titlu sugestiv. Un clic stinga pe un astfel de buton asigură selectarea paginii corespunzătoare din fereastră.
    Mai jos este prezentată fereastra de dialog Mouse Proprietes (Proprietăţile şoricelului). Pentru a afişa această fereastră efectuăm dublu clic pe My computer - Control Panel - Printers - Mouse proprietes.


   Această fereastră de dialog observăm că are 4 pagini.
    Butoanele de selctare a paginilor au titlurile Buttons (Butoane), Pointers (Indicatoare), Motion (Deplasare) şi General (Proprietăţi generale). În figura prezentată mai sus este activ butonul Buttons.

   Butoane de comandă
   Selectarea oricărui buton de acest tip provoacă execuţia imediată a unei acţiuni. În fereastra analizată sunt următoarele butoane:
OK - aplică şi salvează toate opţiunile selectate de utilizator, ummate de închiderea ferestrei.
Cancel (Anulare) - închide fereastra de dialog fără aplicarea setărilor făcute de utilizator.
Apply (Aplică) - aplică şi salvează toate opţiunile selectate de utilizator. Însă la selectarea acestui buton fereastra rămîne deschisă.

Butoane radio
    Sunt butoanele de formă rotundă care se exclud unele pe altele. Din cadul unui grup de butoane radio poate fi ales numai unul. Butoanele radio din figura prezentată permit configurarea şoricelului pentru lucrul cu mîna dreaptă (Right handed) sau cu mîna stîngă (Left handed).


Cursoare de control
   Un cursor de control permite selectarea unei valori dintr-un anumit domeniu. deplasînd cursorul la stînga sau la dreapta, se micşorează sau, respectiv, se măreşte valoarea setată. Cursorul de control Double-click speed (Viteza dublului clic) din fereastra propritetăţile mousului permite modificarea intervalului de timp dintre două clicuri consecutive. Pentru utilizatorii începători la lucrul cu calculatorul se recomandă să utilizeze viteze mai mici.

Casete de marcare
    Se utilizează pentru a indica o decizie simplă de tipul da/nu. Ferestrele de dialog pot conţine mai multe casete de marcare, grupate împreună. Drept exemplu este prezentată pagina Motion a ferestrei de dialog Mouse Proprietes.

    Această pagină conţine caseta de marcare Show pointer trails (Arată urma cursorului). Utilizatorii începători marchează această casetă, deoarece permite afişarea pe ecran a traiectoriei descrise de cursor.

Casete cu liste derulante
    Se utilizează pentru a alege o opţiune dintr-o listă mai lungă, care, dacă ar fi afişată permanent ar ocupa mult loc pe ecran. Pentru exemplificare este prezentată fereastra de dialog Date/Time proprietes (Proprietăţiel Data/ora), pagina Time Zone.


Contoare
   Se utilizează pentru a modifica anumite valori. Numărul din casetă creşte sau scade atunci cînd se execută clic - stînga pe butonul marcat cu săgeată.  Ca exemplu este prezentată pagina Date&Time (Data şi ora) a ferestrei de dialog Date/Time Proprietes.
 
 

Casete de text
    Se utilizează pentru a introduce un text scurt. În imaginea de mai jos este prezentată fereastra de dialog Find(Caută) din aplicaţia Notepad. Această fereastră conţine caseta de text Find what în care se introduce fragmentul de text ce trebuie căutat în textul supus prelucrării.